ПУРІМ

6 березня відбулась святкова онлайн-зустріч учасників Херсонського єврейського благодійно-общинного Центру «Хесед Шмуель», присвячена Пуріму, святу в пам’ять про чудесне спасіння євреїв в Персидському царстві більше 2 400 років тому.

     Інтерактивна форма проведення заходу надала присутнім можливість пригадати , що слово «пурім» означає «жереб», який радник царя Ахашвероша кинув , щоб обрати дату для знищення євреїв, проте цариця Естер організувала разом зі своїм родичем Мордехаєм повстання євреїв, під час якого було знищено 75 тисяч ворогів.

      На Пурім прийнято читати свиток Естер- біблійну книгу, що розповідає про ці події. Це єдиний день , коли євреям дозволяється вживати у великій кількості алкогольні напої, щоб вони не могли розрізняти фрази»нехай буде проклятий Аман» /це він хотів знищити євреїв / та «благословен Мордехай». На свято готують  гоменташі /печиво з маком/, його ще називають «вуха Амана», ставлять театралізовану  виставу про спасіння євреїв завдяки мудрості  цариці Естер  — пурішпіль.

     Під час зустрічі лунали у відеозапису веселі пурімські пісні у виконанні як дорослих акторів , так і дитячого колективу Хеседу.  Зворушливо сприймали учасники відео святкувань Пуріму в Хеседі , пізнавали себе на конкурсі краси.

    Святкування завершилось надією , що український народ також зможе подолати своїх ворогів і стати щасливими і вільними.

    ХАГ ПУРІМ САМЕАХ!

Комментарии закрыты.