Дружні зустрічі

Напередодні пам’ятної дати про Голокост в групах «Клубу зустрічей» проекту «Тепло обпаленим сердцям» проходили Дружні зустрічі учасників проекту з учнями школи № 34 та ліцею журналістики.

Для молоді ці зустрічі складалися з двох частин — в першій  їм розповіли про те, що таке Голокост — це були і щоденники Ганни Франк і Маші Рольнікайте, що відображали страшні справжні події дитячими очима; це й оповідання про праведників світу, які говорять про те, що не всі були вбивцями; це і інші освітні матеріали. У другій частині до дітей приєдналися безпосередньо учасники проекту, які ділилися своїм особистим — адже у кожного з них були трагедії, пов’язані з тими страшними подіями.

Сліз не стримували все — і учасники проекту, для яких дуже важко було згадувати ті дні, і діти, які з перших вуст слухали ці спогади. Адже одна справа прочитати про все це в книзі, а зовсім інша — коли перед тобою стоїть літня жінка і розповідає, як вона, маленька дівчинка,  з мамою йшла по вулиці і бачила шибениці, на яких були повішені хлопчаки, учасники підпільної групи. І було цим хлопчакам років стільки ж, скільки  дітям, що сидять зараз в залі. А самій дівчинці було тоді всього шість …

З цих зустрічей учасники проекту і діти йшли з твердою впевненістю — таке не повинно повторитися ніколи.

Галина Рукінглаз, координатор проекту

Комментарии закрыты.