ТУРБОТЛИВИЙ ЗВ’ЯЗОК

       «Скрипка грає, серце крає,

Наше літо догорає…»

       «Єврейська доля комісару» під такою назвою відбулась онлайн-зустріч у літературно-музичній вітальні, яка відбулась 7 серпня завдяки проекту «ТУРБОТЛИВИЙ ЗВ’ЯЗОК». Слухачі дізнались про  творчий шлях Олекса́ндра Я́ковича Аско́льдова та знятий ним у 1967 році художній фільм «Комісар». Цей фільм був знятий за мотивами оповідання Василя Гроссмана «У місті Бердичеві» та заборонений до показу. Понад двадцять років пролежав на полиці та залишився єдиним художнім фільмом Аскольдова. Фільм був визнаний ідеологічно шкідливим і не випущений на екран, пролежавши на полиці понад двадцять років. Усі матеріали по фільму було знищено, але екземпляр стрічки врятував режисер Сергій Герасимов.

Ізраїльський інститут Катастрофи та героїзму Яд ва-Шем зазначає, що з документів відома причина заборони: «позитивний образ єврея Юхима Магазанника та його сім’ї, а також танець євреїв із жовтими зірками, явна алюзія на Катастрофу європейського єврейства».

Прем’єра фільму відбулася 11 липня 1987 року поза конкурсом на міжнародному кінофестивалі, після чого він з тріумфом пройшов екранами багатьох країн і зібрав цілу колекцію нагород.

Наступну тему зустрічі підготувала шановна волонтер Центру «Хесед Шмуель» Софія Венгер – «Цікаві факти з життя Марії Занькове́цької», яка входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

До нових цікавих зустрічей!

Комментарии закрыты.