ТУРБОТЛИВИЙ ЗВ’ЯЗОК

14 серпня завдяки проекту «ТУРБОТЛИВИЙ ЗВ’ЯЗОК» відбулась online-зустріч у літературно-музичній вітальні з теми- «Літературна та художня творчість Давида Бурлюка». Учасникам ця тема була цікава тим, що деякий час він мешкав в Херсонській області.  Давид Бурлюк хоч і народився не на Херсонщині, проте зростав саме тут, у селі Чорнянка, де батько працював економом. Чорнянка – знакова для вітчизняного кубофутуризму, у 1908 році саме в цьому селі було означені цілі й задачі творчого угрупування, яке отримало назву «Гілея». Його фундамент заклали Давид, Володимир і Микола Бурлюки, Олексій Кручоних, Бенедикт Лівшиц, Володимир Маяковський, Велимир Хлєбников.

Давид Бурлюк був одним із найвідоміших художників-емігрантів, його називають ще «американським Ван Гогом».

Народився він у 1882 році у Лебединському повіті Харківської ї губернії (нині це Сумщина), мав козацькі корені, а помер у 1967 році у США. Укрінформ уже розповідав про те, як пов’язаний цей митець із Джарилгацьким маяком та про його «Морську повість».

У 2007 році на найпрестижнішому аукціоні сучасного мистецтва Сотбі (Sotheby’s) було зафіксовано український рекорд. Картину “В церкві”, написану Давидом Бурлюком, продали за 650 тисяч доларів. Цікаво, що стартова ціна склала лише 160 тисяч доларів.

Після перегляду та обговорення фільму online-зустріч продовжили самі учасники, які читали свої авторські вірші та співали свої авторські пісні.

Зустріч була дуже душевна та зворушлива…

Комментарии закрыты.