ТУРБОТЛИВИЙ ЗВ’ЯЗОК

«Українська рапсодія Леоніда Утьосова» під такою назвою відбулась online-зустріч у літературно-музичній вітальні, яка відбулась 28 серпня завдяки проекту «ТУРБОТЛИВИЙ ЗВ’ЯЗОК». Зустріч розпочалась з музичного привітання волонтера Центру «Хесед Шмуель» Вікторії Дьяконової. Далі учасники  прослухали записи пісень у виконанні видатного майстра естрадного мистецтва Леоніда Йосиповича Утьосова (Вайсбейн), разом пригадали сторінки його біографії та творчого шляху. Він народився в Одесі, у багатодітній єврейській родині. Навчався в комерційному училищі, паралельно брав уроки музики. Деякий час був гімнастом у мандрівному цирку. З 1912 року виступав у Кременчуцькому театрі мініатюр; тоді ж узяв собі псевдонім Леонід Утьосов.

З 1913 року працював в Одесі у Великому Рішельєвському та Малому Рішельєвському театрах, Херсонському театрі мініатюр, пересувному театрі мініатюр «Мозаїка».

У серпні-вересні 1918 року вперше виступав з концертами в Києві, в Інтимному театрі.

У 1929 році заснував джаз-оркестр. Перший концерт колективу, що дістав назву «Теа-джаз», відбувся 8 березня 1929 року на сцені ленінградського Малого оперного театру.

У роки війни вів активну концертну діяльність на фронтах.

Його ім’ям названо вулицю в Одесі (колишній Трикутний провулок); на вулиці Дерибасівській йому встановлено пам’ятник.

До нових цікавих зустрічей!

Комментарии закрыты.