ТУРБОТЛИВИЙ ЗВ’ЯЗОК

У кожного часу є свій герой. «Режисер у погонах» під такою назвою відбулась online-зустріч у літературно-музичній вітальні, яка відбулась 11 вересня завдяки проекту «ТУРБОТЛИВИЙ ЗВ’ЯЗОК». Сьогодні учасники заходу згадували про різнопланову особистість- артиста, оператора, режисера, сценариста, композитора і все це про Петра Юхимовича Тодоровського.  Він народився 26 серпня 1925 року в Україні, у місті Бобринець, Кіровоградській області.

Батьки нашого сьогоднішнього героя були євреями, проте, крім цього, про них відомо дуже і дуже небагато. Точно можна сказати лише те, що родині Петра Тодоровського часто доводилося переїжджати.

Молодість майбутнього титану кінематографії пройшла у воєнні роки. У розпал війни, влітку 1943 року, Петро Тодоровський — курсант Саратовського військово-піхотного училища, з 1944 року — командир взводу у складі 93-го стрілецького полку 76-ї стрілецької дивізії 47-ї армії Першого Білоруського фронту, пройшов фронтовими дорогами . Побачене і пережите в ті роки назавжди закарбувалося в пам’яті молодого лейтенанта і потім неодноразово відбивалося у власних фільмах.

Значна особистість, різнопланова людина, яка знайшла себе і у мирному і у військовому житті. Людина надзвичайного таланту – Петро Тодоровський залишив по собі безліч чудових картин, іронічних, легких, мудрих, буквально наповнених добротою.

Учасниця online-зустрічі згадувала про зустрічі з Петром Тодоровським:   «Його характер — відкритий, сонячний, спокійний, який дуже притягував до нього людей. Дуже гарно співав та грав на гитарі…» Все своє життя без залишку ця неймовірна людина присвятила служінню мистецтву, його картини можуть по праву претендувати на безсмертя, адже в них розкриваються теми, які будуть актуальними завжди – кохання, дружба, взаємини між чоловіком та жінкою. І війна, що увірвалася в його власну долю і залишила в ній незабутній слід.

Любіть своє життя, і тоді ви знайдете самих себе!

Комментарии закрыты.