ТОРАТЕРАПІЯ

Сьогодні, 10 листопада, на online- зустрічі з «ТОРАТЕРАПІЇ» психолог Тетяна Резуненко разом з учасниками проекту «Турботливий зв’язок»  розглянули тижневий розділ ТОРИ «Хаєй Сара» в перекладі – життя Сари. Ця назва відображає зміст усієї глави. Після смерті Сари Авраам сумує і просить дати йому поле з печерою Махпела для поховання. Ми бачимо опис найпершої у Писанні комерційної угоди: Авраам купує у хеттійця Ефрона поле з печерою, щоб поховати там Сару. При цьому Авраам торгується із Ефроном. Що не дивно. Дивно, що він торгується, бажаючи заплатити повну або навіть завищену вартість, і не бажає брати землю в подарунок. На тлі цієї ситуації групі було запропоновано розглянути поняття: «подарунок», «купівля» та «халява». Потім разом розглядали уроки цієї глави у питаннях та відповідях учасників та психолога.

—             Чи цінує людина те, що легко дістається?

—             Чи є щось спільного в словах подачка, подарунок, халява? Та інші…

Активне обговорення призвело учасників online- заходу до розуміння того, що Авраам вчинив мудро і Купівля — коли при свідках все оформляється документально. Халява — коли людина, звикаючи до подарунків, починає сприймати їх як належне, що є актуальним у наш час: скільки війн починається з бажання присвоїти чуже! Ми з досвіду знаємо, що одержуване легко, нехай і удосталь, людиною високо не цінується і міцно з нею не залишається. А те, що купується, нехай і в менших кількостях, але своєю працею – нам дорожче і рідніше. Будь то знання, матеріальні цінності тощо.

Тора вчить нас мудрості на прикладі Авраама і Сари, яка прожила 127 років, залишалася такою ж красивою тілом і душею, як у двадцять і чистою серцем, як сім.

Бажаємо всім спокійної та мирної Суботи!

ШАБАТ ШАЛОМ!

Комментарии закрыты.