ТОРАТЕРАПІЯ

«Нам не дано вгадати,

Як слово наше відгукнеться,

— І співчуття дається нам,

Так само, як дається благодать…»

Ф.Тютчев

21 липня  online- зустріч з «ТОРАТЕРАПІЇ» розпочали з розгляду останньої – п’ятої книги Тори «ДВАРИМ», що  в перекладі означає слова. Якщо в чотирьох попередніх книгах Тори В-шній говорить до Моше, то в п’ятій книзі Моше говорить до народу. Це найдовша мова Моше.

Разом з психологом Тетяною Резуненко ми розглянули тему критики. Вона актуальна в усі часи та неприйнятна для того, кого критикують. Але як же без цього закривати на все очі? Корінь критики має виходити із джерела поваги та любові.

Моше звітує єврейський народ за гріхи та помилки, допущені ними протягом минулих років, перераховуючи при цьому різні місця, де вони зупинялися в пустелі. «Ось слова, які говорив Моше… в пустелі, між Лаваном і Хацеротом, і Ді Загав». При згадці про стоянку Моше натякав на гріх, скоєний на цьому місці. Наприклад ман, «хліб сильних»: народ хотів більшого і нарікав. Моше дає їм відчути, що розуміє їх: усі вони люди і є така слабкість — насичуватися очима, нехай пам’ятають про свої слабкі місця. Він їх звітував і паралельно знаходив виправдання. Це чудовий приклад, на який необхідно рівнятися. Критикуючи людину, слід зберігати повагу та делікатність.

Як завжди, учасники online- зустрічі   з інтересом прослухали рубрику про події, які відбуваються на нашій рідній Херсонщині. Їі провела шановна волонтер Центру «Хесед Шмуель» Софія Гельфандбейн.

Наступного тижня ми відзначаємо найгірший день у єврейській історії – дев’яте Ава. Це день посту та жалоби. Наблизити прихід Мошіаха може кожен із нас. Ми повинні жити і рухатися вперед у нашому повсякденному житті відповідно до Тори. Намагатися ділитися тим, що маємо. А Творець розширить наші можливості. І дев’яте Ава стане найрадіснішим днем – приходом Мошіаха!

Бажаємо всім мирної та безпечної суботи!

Шабат Шалом!!!

Комментарии закрыты.