Проект «ТУРБОТЛИВИЙ ЗВ’ЯЗОК»

16 жовтня 1894 року в українському Херсоні народилася людина, яка мала зіграти важливу роль в історії Ізраїлю. Його ім’я при народженні – Мойсей Якович Чорток, в історію ж він увійшов як Моше Шарет – перший глава МЗС та другий прем’єр-міністр Ізраїлю. «Людина, яка виконує свій обов’язок» під такою назвою відбулась online-зустріч у літературно-музичній вітальні, 16 жовтня, завдяки проекту «ТУРБОТЛИВИЙ ЗВ’ЯЗОК».

       Після закінчення Другої світової війни ООН ухвалила рішення про створення держави Ізраїль, Моше Чорток став одним із авторів Декларації незалежності, підписаної 14 травня 1948 року в Тель-Авіві. Тоді ж він був призначений першим в історії країни міністром закордонних справ і змінив своє прізвище на Шарет, що в перекладі означає «служитель» або «людина, яка виконує свій обов’язок». На цій посаді Шарет очолював ізраїльську делегацію на переговорах про припинення вогню протягом – і після – війни за незалежність, зміг встановити дипломатичні відносини з десятками країн світу, брав участь у вирішенні питання про репарації з боку Німеччини – за його безпосередньої участі у 1952 році підписано угоду про це із Західною Німеччиною. Те, що Ізраїль став членом ООН, також багато в чому заслуга Моше Шарета – до речі, саме він презентував у цій організації прапор своєї країни.

     Учасники online-зустрічі згадували про події 2018 р. (переглядаючи відеозапис), які відбувалися у нашому  місті — на гімназії № 20 де навчався Моше Шарет була встановлена меморіальна дошка, а вони були присутні на ньому.

     Цей online-захід проходив у  супроводі мелодій осені.

Комментарии закрыты.