Проект «УНІВЕРСИТЕТ БЕЗ МЕЖ»

Сьогодні, 1 листопада, ми продовжили цикл знайомства з відомими євреями. «Некоронована королева світового балету » під такою назвою відбулась online-зустріч  в проекті «Університет без меж» (Проект за підтримки JDC www.jdc.org). Учасники проекту дізналися про  життя і творчість балерини та балетного педагога — Суламіф Мессерер. Про неї розповіла композитор, піаніст, чудовий оповідач Вікторія Медова.

Суламіф Мессерер належала до сім’ї, яка мала значний вплив на розвиток балету. Сестра Асафа Мессерера та Рахілі Мессерер, мати Михайла Мессерера, тітка та прийомна мати Майї Плісецької, була примою, а потім і балетним педагогом Великого театру.  Суламіф Михайлівна Мессерер народилася 27 серпня 1908 року у Москві. Танець був її життям. З 18 років вона вже танцювала у Великому театрі та була серед небагатьох, хто на початку 1930-х років був допущений у тривалу закордонну гастрольну поїздку. У Парижі їй пропонували місце викладача у престижних приватних школах. Але балерина повернулася на батьківщину, побоюючись наслідків такого кроку – адже в Росії залишалися родичі. Навколо йшли арешти, це не минуло і повз її родичів. Було заарештовано сестру Суламіфі – Рахіль, матір Майї Плісецької. Суламіф не лише виростила майбутню примадонну світового балету, а й стала одним із перших її педагогів.  Вона мала свій індивідуальний метод, яким захоплювалася іменита Нінетт де Валуа – засновник Лондонського королівського балету. Мадам де Валуа стане її подругою в столиці Англії через чверть століття, коли Суламіф Мессерер приїде жити на береги Темзи. Вони товаришували до смерті де Валуа в 2001 році, на 103-му році життя. До переїзду до Англії Суламіф Мессерер разом із сином Михайлом вела багаторічні заняття з молодими японськими артистами балету. Її запрошували працювати до найбільших театрів світу, але вони з Михайлом віддали перевагу Англії – «як країні традицій і безтурботного спокою». Переїхавши до Лондона в 1980 році, Суламіф Мессерер прожила тут майже 25 років, здійснюючи постійні вояжі по всьому світу. Померла Суламіф Михайлівна Мессерер раптово (попри вік) 3 червня 2004 року в Лондоні.

Наприкінці online-зустрічі зворотний зв’язок показав, наскільки цікаво було дізнатися слухачам проекту про цю видатну балерину та її внесок у світовий балет.

Комментарии закрыты.