Проект «УНІВЕРСИТЕТ БЕЗ МЕЖ»

«Вальси Штрауса – улюблена музика мільонів, що досі живе серед нас,

музика, що змушує спалахувати наші душі».

 І. Дунаєвський.

     Сьогодні, 8 листопада, ми продовжили цикл знайомства з відомими євреями. «Музична династія Штраусів » під такою назвою відбулась   online-зустріч   в проекті «Університет без меж» (Проект за підтримки JDC www.jdc.org). Учасники проекту дізналися про життя і творчість цієї відомої династії. Про неї розповіла композитор, піаніст, чудовий оповідач Вікторія Медова.

Музична династія Штраусів бере свій початок з 1720 р., з моменту народження Йоганна Мішеля Штрауса – венгерського підприємця, єврея по національності. Він не мав ніякого відношення до музики, але саме він був першим з Штраусів, які переселилися в Австрію. У батька-Штрауса було шестеро дітей, одного з яких назвали на його честь- Йоганном. Штраус –батько суворо заборонив своїм дітям займатися музикою. Для 2х доньок – заборона не мала значення, Фердинанд, Едуард, Йозеф підчинилися, а для Йоганна ця заборона була рівнозначна смерті. Мати Штрауса бачила музичні здібності своїх дітей і найняла для них викладача (з оркестру свого чоловіка) , тому діти всеж-таки отримали музичну освіту.

Йоганн Штраус- син писав переважно танцювальні твори. Численні вальси для симфонічного оркестру, які танцювали на балах і слухали у концертних залах. Яка особливість цих вальсів? В основі вальсів лежать народні музичні традиції Австрії.  Вальси Штрауса – сина відрізняються особливо наспівними мелодіями. Така «пісенна танцювальність» і є однією з головних ознак вальсів Штрауса – сина.

Сучасники назвали Йоганна Штрауса–сина – «королем вальсу», а він сам говорив, що «Мелодії йдуть з мене як вода з крану». Композитор, давав своїм творам поетичні назви: «Казки Віденського лісу», «Весняні голоси», «На прекрасному блакитному Дунаї».

Поряд з композитором Й.Штраусом постійно знаходилися його брати: Йозеф і Едуард. Кожен з них щось успадкував від своїх батьків. Йозеф був доброю людиною, він допомогав своєму знаменитому брату, але від батька він успадкував хвороби (помер досить молодим). Едуард успадкував від батька поганий, жорсткий характер, чим наносив велику шкоду своєї знаменитої рідні.

На online-зустрічі звучали музичні твори цих видатних  композиторів — «Марш Радецького»,«Казки Віденського лісу», «На прекрасному блакитному Дунаї» та інші.

Відгуки від цієї online-зустрічі:

  • Сьогодні ми дізнались багато цікавих фактів про династію Штраусів!
  • Таку музику, осяяну світлом і відчуттям радості життя, здатен створити лише той, хто сам почував себе щасливим! Дуже вдячні Вікторії Медовій за цікаву розповідь!
  • Його музика кричить: «Життя прекрасне!»

Комментарии закрыты.