Проект «УНІВЕРСИТЕТ БЕЗ МЕЖ»

Важко собі уявити, щоб комусь із нас не був знайомий весільний марш німецького композитора єврейського походження Фелікса Мендельсона, під гучні та урочисті звуки якого мільйони людей на планеті поєднують свої долі?

Сьогодні, 29 листопада, ми продовжили цикл знайомства з відомими євреями. «Династія Мендельсонів » під такою назвою відбулась   online-зустріч   в проекті «Університет без меж» (Проект за підтримки JDC www.jdc.org). Учасники проекту дізналися про життя і творчість цієї відомої династії. Про неї розповіла журналіст, композитор, піаніст, чудовий оповідач Вікторія Медова.

Династія Мендельсонів бере свій початок з  дідуся — філософа Мойсея Мендельсона (1729–1786), який став предком відомої династії банкірів та музикантів, зокрема Фелікса Мендельсона та його сестри Фанні Мендельсон. Фелікс Мендельсон народився 3 лютого 1809 року в Гамбурзі в заможній і впливовій сім’ї єврейського банкіра. Його батьком був Авраам Мендельсон, а дідом Мойсей Мендельсон, основоположник руху єврейського Просвітництва, філософ і проповідник ідеї віротерпимості. Через пару років після народження хлопчика його сім’я звернулася в лютеранство, після цієї події до головного сімейному імені додалося друге — Бартольді. З малих років Фелікс виховувався в сприятливій обстановці, що сприяє освіті, створеної для дітей їх люблячими батьками. Він отримав чудову різнобічну освіту, мав можливість спілкуватися зі знаменитими представниками інтелігенції, в будинку часто гостювали видатний філософ сучасності Фрідріх Гегель і музикант Карл Цельтер.

Оnline-зустріч прикрашали музичні твори цих видатних  композиторів Фанні та Фелікса Мендельсонів:

— Ф.Мендельсон. Концерт для скрипки з оркестром мі мінор

— Ф.Мендельсон. Увертюра «Сон в летнюю ночь»

— Ф.Мендельсон «Весільний марш» тощо

Відгуки від цієї online-зустрічі:

—              Сьогодні ми здійснили чудову подорож у світ музики та дізнались про пять поколінь династії Мендельсонів!

—              Дуже вдячні Вікторії Медовій за цікаву розповідь про музичне- диво Фанні та Фелікса Мендельсонів!

Комментарии закрыты.