Проект «ТУРБОТЛИВИЙ ЗВ’ЯЗОК»

З усього, що є дорогоцінного отримай мудрість.

      Є пісні, без яких не обходиться жодне єврейське свято, жоден великий концерт, жодний урочистий захід. Одна з таких — «Хава Нагіла», мелодія, що стала настільки популярною, що ім’я її творців загубилося десь у глибині століть, а до пісні міцно приклеїлося звання «народна». 11 березня у літературно-музичній вітальні ми продовжуємо цикл online-зустрічей «Історія пісні». Учасники проекту «ТУРБОТЛИВИЙ ЗВ’ЯЗОК» Центра «Хесед Шмуель» дізнались та прийняли участь у захоплюючем розслідуванні народження цієї пісні. Довідались про Авраама Цві Ідельсон, який мандруючи по світу старанно записував єврейський фольклор — здебільшого це були наспіви без слів, як це у хасидів часто буває. У місті Садгора (ідиш ‏סאדיגורא‏‎ Садигура) — колишнє місто на Буковині, на лівому березі річки Прут, за 6 км на північ від центру міста Чернівці там йому і попалася ця мелодія 1915 року. Не виключено, що самі хасиди її і написали — не знаючи нотної грамоти, вони були і збирачами, і хранителями, і авторами. Але у неї був трохи інший ритм, плавніший і повільніший. Вперше презентація пісня «Хава Нагіла» відбулась у 1918 році на концерті в Єрусалимі та стала хітом не просто надовго, а на всю подальшу історію єврейської музики до наших днів.

Учасники online-зустрічі прослухали декілька версій (аранжування) цієї пісні у виконанні відомих музичних груп та виконавців.

У другій частині online-заходу слухачі дізнались про  батька єврейського ренесансу у мистецтві початку ХХ століття — видатного білоруського художника, педагога Юделя Пена.

До нових цікавих зустрічей!

Комментарии закрыты.